Translate

Καταφύγιο Χορτιάτη ( ΣΕΟ Χορτιάτη )


Κάθε χρόνο η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί και αφιερωθεί στα άτομα με αναπηρία(ΑμεΑ). Στα πλαίσια της διεύρυνσης της ευαισθησίας για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα σας προσκαλούμε σε εκείνο το καταφύγιο που διαθέτει μια μοναδικότητα για τη βόρειο Ελλάδα. Δεν είναι μονάχα πλούσια η φύση που το περιβάλλει αλλά και η καρδιά του, οι άνθρωποί του...



Ξεκινούμε στον ομιχλώδη δρόμο στη βουνοπλαγιά του Χορτιάτη με ταχύτητα χελώνας, απολαμβάνοντας τη μοναδική γαλήνη του τοπίου.


Ο Χορτιάτης ή Κισσός είναι βουνό ανατολικά της Θεσσαλονίκης το οποίο γεωγραφικά ανήκει στο συγκρότημα των βουνών της Χαλκιδικής. Κατευθύνεται ΝΑ και περιβάλλεται από τα υψώματα Κουρί (750μ.) και την κοιλάδα του Ασβεστοχωρίου, τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Χολομώντα. Η ψηλή κορυφή του βρίσκεται στα 1201μ. Β.Δ. της μεγάλης κορυφής και χωρισμένη απ’ τον αυχένα Κερασιές (1000μ.) υψώνεται η δεύτερη κορυφή του Χορτιάτη, ο Κολοσούρτης. Στα Ν.Δ. υψώνεται η κορυφή Λάγαρι (727μ.). Το βουνό καλύπτεται από βελανιδιές, καστανιές, καρυδιές, οξιές και έλατα.





Προορισμός μας το Καταφύγιο Χορτιάτη... 


Βρίσκεται σε απόσταση 1.000μ από το τέρμα των λεωφορείων (επάνω στην κεντρική οδό προς το βουνό). Στην είσοδο του μονοπατιού υπάρχει πινακίδα που αναφέρει τις ώρες πορείας και ένδειξη λειτουργίας Καταφυγίου Χορτιάτη (Ανοιχτό ή Κλειστό).


Με τα πόδια ακολουθεί κανείς το Μονοπάτι των Παγοποιών ή αλλιώς κλασικό μονοπάτι του ΣΕΟ.

Αν και στα πρώτα μέτρα το μονοπάτι ξεκινάει απότομα, μετά από λίγα μέτρα συνεχίζει ομαλά και χωρίς δυσκολίες. Ακολουθώντας μία από τις ωραιότερες διαδρομές του βουνού, σε περίπου μιάμιση ώρα φτάνουμε στο καταφύγιο.


Στο βουνό θα δούμε μεγάλη ποικιλία μανιταριών και πολλά αρωματικά βότανα. Επίσης είναι γεμάτο όπως ο κρόκος, άγριο κυκλάμινο, άγρια ανεμώνη, πρίμουλες, βατομουριές, αγριοτριανταφυλλιές, κορομηλιές.


Η φύση έχει αγγαλιάσει ασφυκτικά το καταφύγιο και μόλις μερικές ηλιακτίδες ήλιου καταφέρνουν να δραπετεύσουν από τον πράσινο κλοιό... 


Η ομίχλη που σιγά σιγά με την ώρα αρχίζει να ξαπλώνει στο καφέ στρώμα των φύλλων δίνει μια ανάσα στον επισκέπτη.


Στα δάση του βουνού θα συναντήσει κανείς αλεπούδες, λαγοί, σκίουροι, χελώνες ενώ στις ρεματιές θα κυκλοφορούν νεροχελώνες, σαλαμάνδρες και σαύρες. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πτηνοπανίδα όπως μπούφοι, κουκουβάγιες, γεράκια, αλλά και διάφορα οδικά πτηνά. Στο υψόμετρο του Καταφυγίου δεν υπάρχουν οχιές που προτιμούν να ζουν χαμηλά και σε πετρώδη μέρη. Σπάνια συναντά κανείς  αβλαβή φίδια όπως η δεντρογαλιά , ελαφιάτης κ.α.


Ο ουρανός ανοίγει και έχουμε ήδη φτάσει στο απλό αλλά πανέμορφο προαύλιο του καταφυγίου.









Το καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Τζεκ Μπακτσέ» σε υψόμετρο 1.000 μ. στο όρος Χορτιάτη. Η προσέγγιση στο καταφύγιο γίνεται και οδικώς αλλά συνιστουμε να χρησιμοποιήσετε το ορειβατικό μονοπάτι που θα σας δώσει απόλαυση οφθαλμών για μιάμιση περίπου ώρα.





Η ησυχία του τόπου προκαλεί τον κάθε ανυπόμονο νου, σε ένα ανακουφιστικό διάλειμμα από την ένταση της καθημερινότητας.


Τα φρέσκα μούρα και φράουλες υπόσχονται άμεση τόνωση στους τυχερούς που θα τα εντοπίσουν.


Στο εσωτερικό του καταφυγίου κυριαρχούν οι ζεστές αποχρώσεις ξύλου και το τζάκι στην μέση είναι πραγματικός πειρασμός.






Διαθέτει συν των άλλων και 22 κρεβάτια με μια πανέμορφη αίθουσα τραπεζαρίας με τζάκι ιδανικό για συνεστιάσεις και συναντήσεις. 



Εδώ συναντιούνται λέσχες ποικίλου ενδιαφέροντος με σκοπό την ηρεμία και στιγμές ξενοιασιάς.





Οι εναλλαγές στη διάθεση του καιρού δεν πτοούν τον επισκέπτη....




 Ιδανικός χώρος για οποιαδήποτε μορφή εναλλακτικής άσκησης και εναρμόνισης με το πνεύμα πχ Qi Gong και Tai Chi, όπως προτιμά η Ομάδα Ρόου Τσουάν Θεσσαλονίκης παρακάτω.




Με το πέρας κάθε δραστηριότητας, επίλογο δίνουν τα χέρια των ιδιοκτητών Γιώργου και Σούζης που υπόσχονται να σας γυρίσουν πίσω στην απλότητα και καθαρότητα παραδοσιακών σπιτικών συνταγών, όπως η ρεβυθοσαλάτα, η φασολάδα και πιο εποχιακά η καστανόσουπα. Δίνοντας και άλλες νότες στο πεντάγραμμο της παραμονής σας εκεί.





Αυτό όμως που κάνει το Καταφύγιο Χορτιάτη να ξεχωρίζει  είναι η ευαισθησία και τα βοηθήματα που διαθέτουν για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). 



Στο χώρο παρέχονται τα απαραίτητα μέσα (ειδικά αμαξίδια ηλεκτροκίνητα ή χειροκίνητα), εξοπλισμός για δραστηριότητες, πλήρη διατροφή (προσαρμοσμένο διαιτολόγιο εφόσον είναι απαραίτητο), μετακίνηση, καθώς και 24ωρη υγειονομική υποστήριξη. Η δυνατότητα υλοποίησης ορισμένων δράσεων φυσικά εξαρτάται από την φυσική κατάσταση, την προηγούμενη εμπειρία του ενδιαφερομένου, την εποχή του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες.


Ο προγραμματισμός διακοπών και αναψυχής για άτομα που χρήζουν αυξημένης φροντίδας και ΑμεΑ, γίνονται έχοντας κατανοήσει οτι ασθενείς ή ΑμεΑ έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές και λοιπές δραστηριότητες που αφορούν στην ψυχαγωγία τους, στα σπορ, την φύση.  Εδώ μελετούνται προσεχτικά οι εκάστοτε παραμέτροι και σχεδιάζονται, με αγάπη και γνώμονα την ύψιστη ασφάλεια προγράμματα ολιγοήμερων ή πολυήμερων δράσεων των ατόμων στο βουνό ή την θάλασσα, ούτως ώστε τόσο τα ίδια τα άτομα όσο και οι οικείοι τους να το απολαύσουν και να ξεκουραστούν.



Να σημειώσουμε το πόσο αξίεπαινη είναι η προσπάθεια του Γιώργου Μπαϊρακτάρη ιδιοκτήτη και της συζύγου του αναφέροντας κάποια γενικά στοιχεία. Ένας στους έξι Ευρωπαίους αντιμετωπίζει κάποια μορφή αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή λόγω εμποδίων που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος και συμπεριφοράς  Στη χώρα μας τα ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία) αποτελούν ένα σημαντικό 10% του πληθυσμού!




Καμιά καταιγίδα και κανένα σύννεφο δεν μπορεί να κρύψει το φως που εκπέμπει η καρδιά εκείνων των   ανθρώπων, με ευαισθησίες και κατανόηση για τον συνάνθρωπο.



logoΤο Καταφύγιο Χορτιάτη - Chortiatis Refuge & η Health Guardians προσφέρουν μια ΔΩΡΕΑΝ ημερήσια στο βουνό του Χορτιάτη (συμπεριλαμβάνεται φαγητό), για δύο άτομα με αναπηρία, μια ευκαιρία για απόδραση και αναζωογόνηση.
Με τα ειδικά αμαξίδια που διαθέτει η Health Guardians και την φροντίδα των εξειδικευμένων συνοδών της, θα απολαύσουν on και off road περιπάτους στο βουνό. (www.healthguardians.gr)

τηλ επικοινωνίας 6936 863 & 488 6991 000 030

Νοε 2015

Aκολουθήστε τους περιπάτους μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω γιατί... η γνώμη σας μετράει.
Πίσω στην αρχή

Επίσημη ιστοσελίδα του καταφυγίου www.chortiatis-refuge.gr/