Translate

Ανάκτορο Μπελβεντέρε ( Belvendere Palace and Museum)



Συνδυάζοντας την τέχνη με τη φύση σας προσφέρουμε ένα ακόμη ελιξίριο απέναντι στις δηλητηριώδεις ειδήσεις και μια πίστωση χρόνου να ανασάνουμε από τον καταιγισμό της αρνητικής πληροφόρησης. Αυτή τη φορά περπατάμε παρέα σε ένα από τα πιο όμορφα ανάκτορα της Βιέννης που τολμά να ικανοποιήσει τόσο τους λάτρεις της τέχνης όσο και της φύσης.

To πολυτελές αυτό Μπαρόκ παλάτι χτίστηκε για τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοϊας μεταξύ 1714 και 1723 και ήταν έργο του Γιόχαν Λούκας φον Χίλντερμπραντ. Το κάτω (Unteres) αποτελούσε θερινή κατοικία του πρίγκηπα , ενώ το άνω (Oberes) χρησιμοποιούνταν για επίσημα γεύματα και άλλες εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα δυο απλώνεται ένα μακρύς κήπος διαρρυθμισμένος σε γαλλικό μοτίβο, με σειρές αγαλμάτων που απεικονίζουν σφήκες και άλλα μυθικά πλάσματα. 



Αμέσως ανατολικά του βρίσκονται οι Βοτανικοί κήποι, οι οποίοι ανήκουν στο Πανεπιστήμιο. 

Οι Αψβούργοι ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι που η κατοικία του πρίγκηπα Ευγένιου παράβγαινε με το Hofburg, και τελικά η Μαρία Θηρεσία αγόρασε το παλάτι. 






Τα δυο παλάτια του Belvedere στεγάζουν σήμερα την Αυστριακή πινακοθήκη. Το μπαρόκ τμήμα βρίσκεται στο κάτω μέρος, ενώ η τέχνη του 19ου και 20ου αιώνα παρουσιάζεται στο άνω μέρος. 


Μια κλεφτή "απαγορευμένη" ματιά από το εσωτερικό του Άνω Ανακτόρου... 


Το Μπελβεντέρε αποτελείται λοιπόν από 2 παλάτια τα οποία συνδέονται με έναν κήπο, σχεδιασμένο κατά τα γαλλικά πρότυπα.





Οι σφήκες αποτελούν πιστούς φύλακες που σας χαιρετούν τακτικά μέχρι την είσοδο στο κεντρικό ανάκτορο.





Το 'Ανω Μπελβεντέρε φιλοξενεί σήμερα τις συλλογές της αυστριακής πινακοθήκης. Έργα του Gustav Klimt όπως το Φιλί και η Judith, αλλά και αριστουργήματα των Schiele, Kokoschka, αλλά και Γάλλων ιμπρεσιονιστών και του ρεύματος Biedermeier, όπως Βαν Γκόγκ, Βαλντμίλλερ κα.

Οι ταπεινοί και σιωπηλοί καλλιτέχνες που κρατούν την ομορφιά του ανακτόρου ζωντανοί. 
Ένας κηπουρός δεν αφήνει στιγμή το έργο του, και έτσι ζει την κάθε στιγμή.





Ο κήπος είναι σχεδιασμένος σε 3 επίπεδα, το καθένα από τα οποία έχει μια κλασσική αναφορά: το χαμηλότερο μέρος αντιπροσωπεύει τον τόπο των Τεσσάρων Στοιχείων, το κεντρικό τον Παρνασσό και το ψηλότερο τον Όλυμπο.


Η είσοδος από την άνω πλευρά του ανακτόρου.







Η ησυχία του κήπου μεθά τον κάθε περαστικό, με τα παγκάκια να κάνουν προκλητικά νεύμα για ένα δεκάλεπτο συντροφιάς στην ξύλινη αγκαλλιά τους.






Σε όλα τα έργα διακρίνει κανείς χλιδή και κύρος.



Από οποιαδήποτε γωνία και αν βρεθεί κανείς πάντα θα έχει να λαμβάνει μια καλή αμοιβή. Αφού όλο το ανάκτορο είναι πλούσιο σε χρώματα και φύση.



Κάτω Μπελβεντέρε και ΟρανζερίΕδώ στεγάζεται το μουσείο Τέχνης Μπαρόκ. 


Εδώ είναι συγκεντρωμένα έργα τέχνης των ζωγράφων και γλυπτών που διαμόρφωσαν την πόλη κατά τη διάρκεια της Χρυσής εποχής της Βιέννης (από το 1683 έως το 1780). Πίνακες των Ρότμαϊρ, Αλτομόντε, Γκραν, Τρόγκερ και Μέσερσμιντ. Το κτίριο της Ορανζερί αρχικά χρησίμευε για να προστατεύει τα ευαίσθητα φυτά από το χειμώνα. Σήμερα στεγάζει το μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης και περιλαμβάνει αριστουργήματα γοτθικής και πρώιμης αναγενησσιακής ζωγραφικής και γλυπτικής.



Το 'Ανω Μπελβεντέρε φιλοξενεί σήμερα τις συλλογές της αυστριακής πινακοθήκης. Έργα του Gustav Klimt όπως το Φιλί και η Judith, αλλά και αριστουργήματα των Schiele, Kokoschka, αλλά και Γάλλων ιμπρεσιονιστών και του ρεύματος Biedermeier, όπως Βαν Γκόγκ, Βαλντμίλλερ κα.

Το φιλί - Gustav Klimt



Τα φώτα κλείνουν και τα έργα τέχνης θα ξαποστάσουν για ακόμη μια νύκτα με φύλακες τα μυθικά αγάλματα που άγρυπνα τα διαφυλάσσουν.







Πριν ξαποστάσουμε μια προσευχή...

Ας είναι ο περίπατος αυτός μια ανάσα και ένα κίνητρο για εργασία στην κατεύθυνση μιας υγιούς ευημερίας.Όπου η εργασία θα είναι χαρά, και η ζωή θα κυλά στην κατεύθυνση της αυτογνωσίας και όχι της στείρας επιβίωσης. 

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι η ανιδιοτελής προσφορά της φύσης και ενασχόληση με την τέχνη. Την κάθε τέχνη που φέρνει τον καθένα μας πιο κοντά στο Είναι.



Ιούνιος 2012




Aκολουθήστε τους περιπάτους μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω γιατί... η γνώμη σας μετράει.

βιβλιογραφία
http://traveltipsgr.blogspot.com/
http://www.pamediakopes.gr/
Βιέννη - ταξιδιωτικός οδηγός της σειράς Lonely planet