Translate

Συνταγή της γιαγιάς

Ο πρώτος σταθμός που θα συναντήσετε λίγο πριν το κέντρο της ηρωϊκής πόλης της Νάουσας είναι η Συνταγή της γιαγιάς.

Το προπύλαιο της πανέμορφης αυτής πόλης. Δε βρίσκω καλύτερο αντιπρόσωπο για αυτή την ηρωϊκή και πλούσια σε παράδοση πόλη. Τι θα ζητούσε κανείς από μια ζεστή υποδοχή;.... χαμόγελο, χαρά, ευγένεια και ομορφιά. Εκεί λοιπόν θα τα βρείτε όλα.



Δεν είναι τα προϊόντα και οι γεύσεις που κάνουν ξεχωριστή τη συνταγή της γιαγιάς, αλλά το πλατύ χαμόγελο και η ανοιχτή καρδιά που ζωγραφίζονται διάπλατα στα πρόσωπα, τόσο της κυριάς Φρόσως όσο και του γιού της Θοδωρή.


Η εκτίμηση που συνοδεύει το όνομά τους δεν είναι διόλου τυχαία. Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;


Μέσα από τα χέρια τους και μέσα από τη γεύση, σας μεταφέρουν σε καταστάσεις αυθεντικότητας και αγνότητας. Η προσφορά αναβαθμίζει τη γαστρονομία σε ανθρωπιά.


Θεωρώ πλέον αδιανόητο να περάσω από τη Νάουσα και να μην σταματήσω από τη συνταγή της γιαγιάς. Ακόμη και ο χώρος έκθεσης, που διατηρεί αυτούσια στοιχεία του παρελθόντος,εξακολουθεί να εκπέμπει μια ομορφιά που επιστρέφει τον ανήσυχο και βιαστικό επισκέπτη σε καταστάσεις απλότητας, και γαλήνης.




Το βλέμμα τους τόσο καθαρό,εκπέμπει τη μητρική θαλπωρή που σ'αυτές τις “κρύες” μέρες τόσο το έχουμε ανάγκη.



Ο χρόνος έχει ξεχαστεί στο γαλήνιο προσωπό της. Στις απαλές τις ρυτίδες κρύβει τις εκατοντάδες συνταγές και τις αναρίθμητες ώρες στο εργαστήρι της.


Κι' αν είναι και χειμώνας, το ζεστό τους τζάκι θα κοιμίσει γλυκά τον ανήσυχο Νου σας.



Όλη η Νάουσα στην πιο γευστική συνταγή που θα βρείτε ποτέ, τη συνταγή της γιαγιάς.







Τα όμορφα βαζάκια θαρρείς και είναι ένα τάγμα με στρατιωτάκια, στοιχισμένα στη σειρά, περιμένοντας ανα πάσα στιγμή να υπερασπίσουν το όνομα της και να παλέψουν για ποιότητα και αυθεντική γεύση.


           

Η συνταγή της γιαγιάς διαθέτει ένα προστάτη και δε μιλούμε για κάποιον άλλο, από το γιό της Θόδωρο ο οποίος μέσα από το μεράκι του και τη αστείρευτη διάθεσή του, αποτελεί τη συνισταμένη της διατήρησης αυτής της κληρονομιάς. Τα προϊόντα τους διατίθενται σε πολλές χώρες στο εξωτερικό διατηρώντας με τον τρόπο αυτό αναλλοίωτη την παράδοσή μας στις σπιτικές αυθεντικές συνταγές. Ακόμα μια απόδειξη ότι η χώρα μας μπορεί και συνεχίζει να προσφέρει.

Η καλοστημένη και πάντα ενημερωμένη ιστοσελίδα, παράλληλα με το άφοβο μοίρασμα παραδοσιακών συνταγών στους επισκέπτες αλλά και στο group στο facebook αποκαλύπτει μια ακόμη ιδιαίτερη πτυχή της μαγικής αυτής συνταγής.


                                                                          Με τη γιαγιά

Η συνταγή της γιαγιάς αποτελεί ένα πολιτιστικό σταθμό για την πόλη της Νάουσας.

Μια ενθύμηση της παραμελημένης μας κληρονομιάς.

Eυχαριστούμε θερμά και τους δυο για τη φιλοξενία τους και έργο που προσφέρουν.

Δείτε και το σχετικό άρθρο από την επίσκεψη του πρέσβη της Κίνας Du Qiwen στο εργαστήρι της γιαγιάς.

Σας  παραθέτουμε λίγα λόγια για την ιστορία της συνταγής από τον Θεόδωρο Ντόντη.



Στην πόλη της παράδοσης και των νερών τη Νάουσα, η κυρά Φρόσω και ο γιος της Θόδωρος δημιούργησαν το παραδοσιακό εργαστήρι με την νοσταλγική ονομασία «ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ».


         Η μητέρα, οι τρείς αδερφές και ο αδερφός της                                                  Η κυρά Φρόσω 
    
Συλλέγουμε τα αγνά φρούτα και λαχανικά που μας προσφέρει απλόχερα η μακεδονική γη, τα άγρια βότανα και αρωματικά φυτά που βρίσκονται διάσπαρτα στο όρος Βέρμιο και τα μεταποιούμε σε τουρσί, γλυκά του κουταλιού, λιαστά, μαρμελάδες και άλλες λησμονημένες γεύσεις από τα διατροφικά καμώματα της σύγχρονης εποχής μας… μας αναφέρει η γιαγιά.

Η ιδέα ξεκίνησε να υλοποιείται το 1998 από τον γιο της γιαγιάς Φρόσως .



Αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και οι δυο θέλοντας να αξιοποιήσουν τα αγροτικά προϊόντα που παρήγαγαν στο αγρόκτημα στη Νάουσα τόλμησαν να δημιουργήσουν το 1998 ένα παραδοσιακό εργαστήριο για να μεταποιούν πολλά από τα προϊόντα που καλλιεργούν (ροδάκινα, μήλα, κεράσια, ντομάτες κ. α).



               Η συνταγή της γιαγιάς σταματά το χρόνο...            

Η κυρά Φρόσω έβαλε της συνταγές που γνώριζε από την μητέρα της, ο γιος της Θόδωρος, τις «προσάρμοσε» στις σημερινές απαιτήσεις ενός εργαστηρίου, ενώ δημιούργησαν έναν καλαίσθητο παραδοσιακό χώρο και το 2004 πήρε σάρκα και οστά το (e shop) του εργαστηρίου. www.sintagigiagias.gr , το πρώτο e shop με παραδοσιακά προϊόντα στην Ελλάδα το 2004
Ακολουθώντας πιστά και με μεράκι την γαστρονομική παράδοση της περιοχής, όλα τα προϊόντα τα παρασκευάζουν χειροποίητα και σε μικρές κατσαρόλες.




Το εργαστήρι της γιαγιάς, βρίσκεται 1500 μέτρα περίπου, πρίν την πόλη της Νάουσας, στον κόμβο προς Άγιο Νικόλαο.

2ο χλμ Νάουσας - Βέροιας
Κόμβος Εσπερίδων, 592 00 Νάουσα
Τηλ: 2332026326
Fax : 2332052173
url: http://www.sintagigiagias.gr/
e-mail: info@sintagigiagias.gr


Aκολουθήστε τη παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.